Bu bölümde spor yaşamı sırasında fiziksel şiddete maruz kalan ve bunu alanın normal bir tutumu sayan sporcuların yaşamlarından kendi kelimeleri ile deneyimlerini sunmak istiyorum.
Benzer deneyimleri olan sporcular iseniz veya çocuğunuz antrenörü- beden eğitimi öğretmeni tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılıyorsa. Antrenörü ya da beden eğitimi öğretmenini yani 'FAİLİ' savcılıklara, bağlı bulunduğu kurumlara doktordan aldığınız mağdur edilen bireyin fiziksel durumunu anlatan sağlık raporları ile şikayet ediniz.
Profesyonel spor yaşamı devam etmekte olan bir kadın sporcu antrenörünün kendisine ve takım arkadaşlarına nasıl fiziksel şiddet uyguladığını şöyle anlatıyor:
'2 yıl boyunca sözlü ve fiziksel şiddet uyguladı bana. Küçüklere yumruk attığını, vurduğunu, tekme attığını gördüm ve duydum. 10 sene oynadığım takımda en küçük bendim ve 8 tane yabancı vardı iyi bir takımdık. Büyüklerin yaşı 30 civarıydı. Yabancılara bile fiziksel şiddette bulundu. Çimdikliyordu! 32 yaşındaki yabancı arkadaşımı tutup yedek bankına yapıştırdığını her yerini çimdiklediğini biliyorum. Küçüklere yumruk tekme attığını biliyorum. (Kadın Sporcu, takım sporlarında sporcu. Doktora tez çalışması nitel verilerden alıntı)
Spor yaşamı 4 yıl önce sonlanan eski bir milli ve olimpik sporcunun deneyimi:
'3 sene boyunca ben bu antrenörden şiddetli dayak yedim ama dayaktan kasıt bir tokat yumruk falan değil. Ölümüne! Yediğim dayaklar bir tokatla geçiştirilecek şeyler değil. Sinir krizi geçiriyor o sinir krizini bende atlatıyor. Şu ağzımı buradan tutup şuraya kadar yırrtığını biliyorum. ( Dudağının sağ birleşim noktasına serçe parmağını takıyor yanağına doğru 2cmlik bir bölgeyi işaret ediyor) dudağımda burada uçuk çıkmıştı. Yurtdışına gitmiştik dudaklarım çatladı soğuğa çok dayanıklı değilim. Parmağını taktı ağzıma bie çekmeye başladı buraya kadar yırtıldı.' (Olimpik Kadın Sporcu Temas Gerektiren Bireysel Branş Sporcusu. Doktora tez çalışması nitel verilerden alıntı)
'Bizim hocamız hep dövüyordu zaten. O normal yapmıştı onu.Herkese yaptığı için sen o yaşta on u normal kabul ediyorsun. Bu böyle böyle olması lazım seni böyle motive ediyor. Döv beni demiyorduk ama öyle düşünüyorsun. Yardımcı antrenörlerinde ağzı bozuktu. Yenildiğin zaman bittin demekti. Kötü yenildiysen kafanı tutup camlara vuruyordu.' (Milli Kadın Sporcu Temas Gerektiren Bireysel Branş Sporcusu. Doktora tez çalışması nitel verilerden alıntı)
Sevgili sporcular, kıymetli anne babalar: Spor eğlenmek, zihinsel, fiziksel gelişim kazanmak için yapılır. İlk çıkış noktası 'OYUN'dur. Lütfen spor yaparken eğlenin mutlu olun, çocuğunuzun yaptığı spordan bulunduğu ortamda mutlu ve güvende olduğundan emin olun. Eğer bu ortam size sağlanmıyorsa şikayetçi olun. Yukarıda anlatılan örneklerdeki hiç bir davranışa müsade etmeyin. Şikayetçi olun ve faili ifşa edin.
Kıymetli antrenörler ve sevgili eğitmenler çocuklar hepimizin ortak geleceği lütfen onlara güven içinde ve mutlu oldukları ortamı sağlayın. Bunu yapmak için donanımınız yeterli değilse, yaptığınız işten keyif almıyorsanız, hırslarınıza duygularınıza yeniliyorsanız, öfke kontrol probleminiz varsa lütfen profesyonel destek alın. Bu mesleği sürdürmek için istekli misiniz kontrol edin gerekirse mesleği bırakın. Çocuklara, gençler şiddet uygulamayın. Sizler rol modelsiniz iyi örnekler olun.
Comments